Vejledning - hvalpe
Det er vigtigt at tænke sig rigtig godt om inden man beslutter sig for hvilken race og hvilket køn man vælger.
Der er stor forskel på de forskellige racer og det er vigtigt fra starten af, at tænke på om man vil have en meget aktiv hund eller en mere rolig hund. Der er hunderacer som kræver rigtig meget aktivering hver dag mens andre måske kan nøjes med væsentligt mindre. Nogle hunderacer er lidt forsigtige af natur og andre racer er typisk glade for alle.
En hvalp skal aktiveres. Pas dog på med for meget motion. 15 minutters gåtur 3 gange dagligt indtil den er 6 måneder er passende. Herefter gradvis optrapning. Du må ikke cykle med din hund før den er helt udvokset (for små racer ca. 12 måneder og op til 2 år for gigantracer). Husk at din hund bliver bedre aktiveret ved en gåtur end en cykeltur!
Det er vigtigt for alle hvalpe at blive socialiseret. D.v.s. den skal hyppigt have lov til at lege med andre hunde og især jævnaldrende (min. 1 x ugentligt). Det kan derfor alene af den grund være en rigtig god ide at gå til hvalpetræning. Vi kan anbefale Grace Jørgensen, indehaver af Tåsinge Hundepark (se evt. http://www.hundetraening-fyn.dk). Grace kommer til vores hvalpeaftener og fortæller om hvalpeadfærd og træning af hvalpe.
Din hvalp skal være chipmærket senest når den er 8 uger gammel (det er et lovkrav). Det er også lovpligtigt at hunden altid skal bære et hundetegn (som du kan få lavet hos os). Desuden er det lovpligtigt at have en hundeansvarsforsikring.
Sygeforsikringer er blevet mere almindelige. Der er en række selskaber der tilbyder sygeforsikringer til dyr. Hør dit eget forsikringsselskab om mulighederne. Sygeforsikringer er ikke lovpligtige men de er en rigtig god ting at have i visse situationer (f.eks. kan operation af et brækket ben nemt beløbe sig til 10.000-20.000 kr.).
Vi anbefaler at få den vaccineret når den er 8, 12 og 16 uger gammel mod hundesyge, smitsom leverbetændelse, parvovirus, leptospirose og kennelhoste. Vaccinen holder et år efter den sidste vaccination. Skal hvalpen til udlandet, skal den også rabiesvaccineres når den er fyldt 12 uger og have et EU kæledyrs-pas, som vi laver til jer.
Hvalpen skal være behandlet mod orm mindst to gange når du får den. Ellers skal du huske at give den en ormekur. Ormekure er på recept og skal købes hos dyrlægen.
Det er meget vigtigt at fodre din hvalp med det rigtige hvalpefoder. Det er mens den vokser, at du kan påvirke dens bygning for resten af livet. Der findes meget forskelligt hvalpefoder. Der er meget godt men også meget mindre godt! Vi forhandler kun foder fra firmaer med mange års erfaring indenfor hundefoder. Du kan komme ned og få en fodersnak og få en gratis prøvepose med hjem. Se mere om fodring på www.hillspet.dk eller www.dechra.dk.
Din hvalp skal fodres 3 gange dagligt indtil den er 6 måneder. Herefter bør man fodre den 2 gange dagligt. Husk at holde din hvalp slank hele tiden. Det mindsker risikoen for blandt andet hofteledsdysplasi.
Hvis du har anskaffet dig en tæve, og du ved at den ikke skal have hvalpe, anbefaler vi at få hende steriliseret inden 1. eller 2. løbetid. Derved reduceres risikoen for kræft i mælkekirtlerne. Desuden undgår man uønsket drægtighed, indbildt drægtighed, livmoderbetændelse og at hunden løber væk pga løbetid! Visse racer kan godt få ufarlige pelsforandringer efter sterilisation (langhåret gravhund, spaniels og andre – spørg evt. i din raceklub). I meget sjældne tilfælde kan tæven få ufrivilligt urinløb efter sterilisation. Der findes medicin for dette.
En hanhund kan kastreres fra den er ca. ½ år og resten af livet. Har du en nervøs hanhund anbefaler vi ikke at du kastrerer ham, da det kan gøre ham endnu mere nervøs. Er du i tvivl om det er en god ide med en kastration er du meget velkommen til at tage en snak med os. Det er også muligt at få en kemisk kastration. Det foregår ved at man sprøjter en hormonstav ind under huden. Efter 6 uger virker det næsten som en almindelig kastration og holder ca ½ år. Hunden kan stadig være avldygtig i perioden. Hvis hunden skal bruges til avl må den ikke få en kemisk kastration da det kan påvirke sædkvaliteten på sigt.